FAQ / veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen een nanny en een gastouder?

Een gastouder vangt uw kinderen bij haar thuis op en een nanny doet dit in uw eigen huis. Bij de gastouder zijn vaak kinderen van andere ouders en eventueel eigen kinderen aanwezig. Bij nanny-opvang draait de nanny mee in uw gezin. Welke variant voor uw situatie financieel het meest aantrekkelijk is, hangt af van het aantal op te vangen kinderen en eventueel schoolgaande kinderen. Bekijk de tarieven van Op Je Plekje.

 

Is nanny-opvang niet ontzettend kostbaar?

Nee, want u betaalt een uurtarief per gezin. Bij twee of meer kinderen bent u (vaak) al goedkoper uit dan bij de reguliere kinderopvang. 

 

Hoe lang duurt het totale registratieproces?

Dit ligt er aan of er al een gastouder of nanny beschikbaar is. Bij nanny-opvang moet u voor registratie maximaal 10 weken rekenen. Dit komt omdat de nanny moet worden opgenomen in het landelijk register kinderopvang. Bij gastouderopvang ligt het eraan of de het een nieuwe gastouder betreft of dat zij al is ingeschreven in het landelijk register kinderopvang. Afhankelijk hiervan spreken we van een paar weken tot ook maximaal 10 weken. Deze tijden zijn exclusief eventuele sollicitatieprocedure. Afhankelijk van deze sollicitatieprocedure moet er rekening gehouden worden met een doorlooptijd van ongeveer 3 maanden van aanvraag tot aanstelling. 

 

Wat zijn legeskosten?

Legeskosten zijn de kosten die aan de gemeente betaald moet worden voor registratie van de gastouder of nanny in het landelijk register kinderopvang en peuterspeelzalen. De gastouder betaalt de legeskosten zelf. In het geval van nanny-opvang betalen de ouders de legeskosten. De legeskosten zijn afhankelijk van de gemeente waar u woont. In Amersfoort betaalt u in 2020: € 154,62.

 

Kan ik als ouder ook zelf een gastouder of nanny aandragen?

Ja natuurlijk kan dit! Als u zelf een geschikte gastouder of nanny heeft gevonden, kunt u zich samen met haar inschrijven. Op Je Plekje rekent geen inschrijfkosten. Ook niet als wij voor u op zoek moeten naar een nanny of gastouder.

 

Kan ik als gastouder werkzaam via een ander bureau ook inschrijven bij Op Je Plekje?

Ja dat kan, je kan als gastouder of nanny werkzaam zijn via meerdere bureaus.

 

Is mijn diploma geschikt om te werken als gastouder of nanny?
Bij Op Je Plekje moet je een kindgericht diploma hebben op minimaal niveau drie. Kijk hiervoor ook op de diplomalijst.

 

Mijn kind is niet hoogsensitief, kan ik mijn kind dan wel inschrijven bij jullie bureau?

Onze gastouders en nanny’s worden mede  geselecteerd op hun empathische kwaliteiten zodat zij hoogsensitieve kinderen goed aan kunnen voelen. Kinderen die niet hoogsensitief of gevoelig zijn, zijn natuurlijk ook welkom bij Op Je Plekje omdat wij vinden dat elke ouder recht heeft op betaalbare, professionele  en kleinschalige opvang voor hun kinderen.

 

Ik heb drie kinderen en wil graag een nanny bij mij thuis. Hoeveel bureaukosten betaal ik per maand?

Op Je Plekje rekent bureaukosten per gezin en niet per kind. Dit houdt in dat de maandelijkse bureaukosten voor een nanny € 90,00 per maand per gezin bedraagt. Voor een gastouder betaalt u € 56,00 per maand per gezin. De kinderen uit één gezin moeten dan wel bij dezelfde gastouder worden ondergebracht. 

 

Kan ik als ouder ook kinderopvangtoeslag aanvragen?

Ja, bij zowel de nanny- als gastouderopvang kunt u kinderopvangtoeslag aanvragen, omdat Op Je Plekje in het LRKP (Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen) geregistreerd staat. Natuurlijk is dit verder ook afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Voor meer informatie, kijk op de website van de Belastingdienst

 

Op Je Plekje is een klein bureau. Wat kan Op Je Plekje mij bieden als gastouder of nanny qua trainingen en dergelijke?

Op Je Plekje biedt haar nanny's en gastouders trainingen, workshops en intervisie aan. Ook wordt er een gratis training 'werken met de meldcode' aangeboden die elk jaar opnieuw aangeboden wordt. Ook heeft Op Je Plekje een eigen Facebookpagina speciaal voor haar eigen gastouders en nanny's. Zo kunnen gastouders en nanny's elkaar ook via de computer 'ontmoeten' en tips en wetenswaardigheden uitwisselen betreffende de opvang. 

 

Als de nanny (langdurig) ziek wordt, moet ik dan als ouder het loon doorbetalen?

Ja, een nanny werkt onder de 'regeling dienstverlening aan huis'. Hierdoor is hij/zij een 'bijzondere werknemer'. Dit houdt in dat u als werkgever geen loonbelasting en premies werknemersverzekeringen afdraagt. De nanny is derhalve niet verzekerd voor de Ziektewet, de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) en de Werkloosheidswet (WW) en heeft dus ook géén recht op deze uitkeringen.
U als ouder dient daarom het loon voor een periode van maximaal 6 weken door te betalen (70% van het minimumloon dat voor de betreffende nanny geldt). Zie ook deze website

Als de nanny zwanger wordt, moet ik dan als ouder het loon doorbetalen?
Nee, als de nanny zwanger wordt, heeft zij recht op zwangerschapsverlof via het UWV. 
Klik hier voor meer informatie.

 

 

Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact met mij op. 

Tevreden over Op Je Plekje? Plaats dan een review!